Buiten in de bol

Etienne Van Meerbeeck en echtgenote Jo De Wilde wonen in een ruime villa in een eindeloos groen landschap. In hun tuin staat een mysterieuze glazen bol. Daar kan je gezellig in chillen en zo nog intenser van de omgeving genieten.

 

"Wat we heel interessant vonden aan deze woning, was dat ze helemaal onderkelderd was. We kochten een huis, en de kelder kon je beschouwen als een tweede huis. We kregen als het ware twee huizen voor de prijs van een." Hun twee zonen groeiden hier op. En dertig jaar later zijn het hun kleinzonen Sem, Tibo en Jens die hier op woensdagnamiddag komen ravotten en hun huiswerk maken. Op het moment van deze reportage zit kleinzoon Tibo zijn huiswerk te maken ... in de bol.

"Onze Orbo is een extra kamer en dat mag je letterlijk nemen", zegt Jo. "Voor hun huiswerk is het wel handig dat onze twee oudste kleinzonen in aparte kamers kunnen zitten."

De Orbo wordt op de markt gezet door Insight Out, toevallig ook uit Bornem. Zij hebben het ook over een tuinkamer, maar dan wel een voor alle mogelijke weersomstandigheden. Een tuinkamer met een organische vorm en een panoramisch uitzicht van 360 graden. Maar het is niet alleen voor de huistaken van hun kleinkinderen dat Jo en Etienne zich een Orbo hebben aangeschaft. "Ik heb al langer last van reuma, al sinds m'n twaalfde", vertelt Jo. "In een warmer klimaat heb je daar minder last van en dan is een Orbo - wij spreken altijd over den bol - ideaal. Dankzij onze Orbo hebben we hier een zuiders klimaat in de tuin, en dat het hele jaar door, want er zit een elektrisch verwarmingstoestel in."

"In de Orbo heb je echt een beschut gevoel: dat is eigenlijk met niets anders te vergelijken", vertelt Martine Baetslé, woordvoerster van Insight Out. "Je zit knus in een rustgevende cocon, goed beschermd tegen alle mogelijke weersomstandigheden. En de organische vorm gaat helemaal op in de omgeving."

"Onze Orbo is echt multifunctioneel. We zitten hier vaak met onze kleinkinderen voor hun huiswerk of een gezelschapsspel, maar ook met ons tweetjes, met een glaasje wijn bij de hand. En daarnaast hebben we hier ook al etentjes voor vrienden gehouden. Aan het lage tafeltje kan je aperitieven, maar je kan er ook een hoger tafelblad op monteren: dat is handiger om te dineren."

* * *

Uittreksel uit Gazet van Antwerpen, 21/12/2019, credits: journalist Veerle Beirnaert, fotografie Geert Van de Velde